Cestovný pas SR

Ako si vybaviť cestovný pas Slovenskej republiky

Na vybavenie cestovného pasu SR je potrebné predložiť jednotlivé doklady na Zastupiteľský úrad SR v Berne a to:

  • Jednu ostrú neretušovanú fotografiu s rozmermi 3,5 x 4,5 cm na hladkom, lesklom polkartóne, zobrazujúcu skutočnú podobu tváre osoby v trojštvrťovom profile, v občianskom odeve, bez prikrývky hlavy a bez okuliarov s tmavými sklami, s výškou tvárovej časti hlavy od očí po bradu minimálne 13 mm.

  • Slovenský rodný list - originál

  • Slovenský sobášny list u vydatých žien (žiadateľka, ktorá uzavrela nové manželstvo predloží tiež slovenský právoplatný rozvodový rozsudok alebo rozhodnutie Krajského súdu v Bratislave o uznaní švajčiarskeho resp. cudzieho rozvodového rozsudku a v prípade vdovca/vy úmrtný list manžela/ky)

  • Osvedčenie o štátnom občianstve SR

  • Doklad o vzdelaní, v prípade požiadavky uvedenia akademického titulu do cestovného pasu SR

  • Slovenské rodné listy detí, ak majú byť zapísané do cestovného pasu SR (od 01.01.2005 je možné do cestovného pasu SR zapísať len občana SR mladšieho ako 5 rokov)

  • Pôvodný cestovného pasu SR - vrátiť

  • V prípade straty, zničenia alebo odcudzenia cestovného pasu SR, je potrebné doložit hlásenie o strate, zničení alebo odcudzení od príslušných policajných orgánov v danej krajine)

  • Čestné vyhlásenie o zrušení trvalého pobytu v SR, spolu s odovzdaním občianskeho preukazu SR

Podľa zákona o správnych poplatkoch c.145/1995 Z.z. v znení neskorších predpisov je potrebné za podanie žiadosti o CP SR uhradiť správne poplatky. Poplatky sa hradia vo švajčiarskych frankoch podľa aktuálneho mesačného kurzu SK-CHF v hotovosti na konzulárnom oddelení alebo poštovou poukážkou.

Vydanie CP SR trvá cca 6 týždňov za predpokladu, že žiadosť je doložená potrebnými dokladmi (žiadosť je spracovaná až po úhrade správnych poplatkov). Od 1.januára 2005 môže byt občan SR držiteľom najviac dvoch CP SR; ostatné CP SR je potrebné vrátiť do 30.06.2005 orgánu, ktorý CP SR vydal alebo v zahraničí Veľvyslanectvu SR.

Žiadosť o vydanie CP SR je potrebné podať osobne na konzulárnom oddelení Veľvyslanectva SR v úradných hodinách.

Za občana SR mladšieho ako 15 rokov podáva žiadosť zákonný zástupca (predloží doklad totožnosti), ktorý žiadosť podpisuje na 2. strane. K žiadosti občana staršieho ako 15 rokov – 18 rokov je potrebný písomný súhlas zákonného zástupcu (jeden z rodičov žiadosť podpíše do textu žiadosti a predloží doklad totožnosti), samotnú žiadosť však podpisuje už žiadateľ.

Upozornenie: Žiadosť o vydanie CP SR na 1.strane, kolónka "vlastnoručný podpis" sa vyplňuje držiteľ pasu predpísaným perom až priamo pred pracovníkom konzulárneho oddelenia Veľvyslanectva.

Originály dokladov Vám budú vrátené po spracovaní žiadosti

*Jednotlivé formuláre na žiadosti si môžete stiahnuť na tejto stránke.

Comments